Detail | Doetinchemse Dames. Van History naar Herstory


Van: 17-06-2015 00:00:00

Tot: 24-10-2015 00:00:00

 

Doetinchemse Dames. Van History naar Herstory

Van 27 juni tot en met 25 oktober 2015 vindt in het Stadsmuseum Doetinchem de tentoonstelling Doetinchemse Dames. Van history naar herstory plaats. In deze expositie worden 25 inspirerende, markante en sterke vrouwen uit de historische en hedendaagse maatschappij van Doetinchem aan u voorgesteld. Op deze manier wil het Stadsmuseum haar bezoekers kennis laten maken met een stukje ‘ongeschreven’ geschiedenis.

We kennen allemaal de verhalen uit de geschiedenis over grote veldslagen, belangrijke politieke daden en geniale wetenschappelijke ontdekkingen. Wie kent Napoleon, Willem van Oranje en Erasmus niet? Maar wanneer men kijkt in de archieven en boeken, valt het op dat gebeurtenissen vooral vanuit een mannelijk perspectief benaderd worden. We kennen de mannen, maar waar zijn de vrouwen?

Ook de Doetinchemse geschiedenis is gebaseerd op ervaringen van mannen. We weten wie Carel Hendrik VerHuell is, maar zijn vrouw Maria Johanna is een stuk minder bekend. Maar wat is nou haar verhaal?

Uit een uitvoerig onderzoek is een prachtige selectie Doetinchemse dames naar voren gekomen. In het Stadsmuseum Doetinchem vindt u de levensverhalen van allerlei verschillende vrouwen, de één heeft een belangrijke rol als kinderarts gehad in het plaatselijke ziekenhuis, de ander heeft als feministe op de barricades gestaan en de volgende maakt tegenwoordig naam als jonge kunstenares.


Kortom girlpower in het Stadsmuseum!

Doetinchemse Dames

 

 

 

 

 

Naar het agenda overzicht