Detail | Homan, Jan & Jetty


Van: 11-01-2013 16:00:00

Tot: 03-03-2013 17:00:00

 

De veelzijdige werken van het kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan zijn van 11 januari tot en met 3 maart te bezichtigen in het Stadsmuseum Doetinchem. De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van beide kunstenaars. Hieronder bevinden zich beelden van brons en keramiek, abstracte schilderkunst, houtskooltekeningen, aquarellen en collages. Op 11 januari om 16.00 uur wordt de tentoonstelling geopend door Herman Hofman, oud-sectorhoofd cultuur bij de gemeente Arnhem en bevriend geweest met Jan en Jetty Homan.

 

Jan Homan (1919-1991) komt al jong in aanraking met verschillende kunstenaars, waardoor hij gefascineerd raakt door moderne kunst. Homan: “Ik wilde vrijheid. Vrij zijn om te verbeelden wat ik zag en voelde.” Als hij vlak voor de tweede wereldoorlog, kort lessen volgt aan de Amsterdamse kunstacademie, ontmoet hij professioneel danseres en later ook beeldhoudster Jetty van Beek (1912-1996). Vanaf 1950 woont het stel in Laag-Keppel en later in Doesburg. In deze periode komt de grote doorbraak van Jan Homan, waarin hij abstract-expressionistisch werk maakt dat veel tentoongesteld wordt. Jarenlang maken beide kunstenaars met succes hun eigen werk.

 

De in de tentoonstelling opgenomen werken, zijn veelal bruiklenen uit de collectie van De Ezelstal. Deze galerie uit Vorden beheerd de kunstwerken van Jan en Jetty (zie: www.ezelstal.net). Daarnaast zijn er een aantal werken van particuliere bezitters te zien en heeft het Stadsmuseum beelden en aquarellen uit de collectie van Kunstuitleen Stadsmuseum in gebruik. Deze laatste komen oorspronkelijk uit de kunstcollectie van de gemeente Doetinchem.

 

Naar het agenda overzicht