Detail | In het spoor van...


Van: 22-12-2012 13:00:00

Tot: 23-12-2012 16:00:00

 

Ooit leefde er in Doetinchem een leidekkersknecht, Hendrik Limp genaamd. Op 22 mei 1683 was hij met een ladder en een leistoeltje aan het werk, hoog op de toren van de Catharinakerk. Plotseling kwam hij ten val en verongelukte niet. Welke sporen hij achterliet kom je te weten tijdens een theatrale wandeling in de binnenstad van Doetinchem op zaterdag 22 en koopzondag 23 december. Daar beleef je in een uur een kunstproductie waarbij het historisch waar gebeurde verhaal De schoen van Limp en het gedicht Lucht voor mijn hart van Maria Greven, op een bijzondere manier samen komen. De tocht heet In het spoor van....

De wandeling start in ‘t Brewinc, waar kunstenaars van Fatima door middel van zelf vervaardigd werk tonen hoe ze gezien willen worden, hoe ze sporen willen achterlaten. Door middel van een spoorzoeker, een soort schatkaart, en onder begeleiding van een gids, gaat de tocht langs nog zes locaties. Op elke locatie is een beeldende, muzikale of theatrale act te zien die te maken heeft met de twee teksten. Gaandeweg kom je op een kunstzinnige manier meer te weten over de leidekker, bijvoorbeeld door living statues. Ook krijg je een voorwerp dat van hem bewaard is gebleven te zien.


De productie is een van de projecten van Taal & Teken. In opdracht van Cultuurpact Achterhoek worden deze in tien gemeentes in de Achterhoek georganiseerd door het Servicepunt Amateurkunst Oost-Achterhoek, samen met professionele regionale regisseurs. Deze regisseurs zijn Caro Wicher, Theo Soontiëns en Willem te Voortwis. Caro Wicher uit Aalten, theaterdocent begon een half jaar geleden ze met de eerste stappen voor het project. Inmiddels is de productie klaar. ,,Op zeven plaatsen zijn mensen in actie. Muziektheaterschool GRID doet mee, studenten van de Hogeschool Iselinge, medewerkers van Fatima, een interieurarchitect, medewerkers van de Muziekschool Oost-Gelderland bijvoorbeeld. Dat vraagt veel overleg, maar het bijzondere aan een project als dit is dat mensen blij zijn om in zo’n project te stappen. Daarnaast zie je dat de deelnemers bij de invulling ook een eigen plek durven in te nemen. En dat zonder dat ze elkaar bijten of iets van elkaar afsnoepen.”


De wandeling is geschikt voor jong en oud. ,,Het is de bedoeling dat je je verwondert, laat raken. Bij het winkelen gewoon even deze happening meepakken. Gewoon kunst happen tijdens de boodschappen”, adviseert Caro.


 

Gratis wandeling: zaterdag 22 en koopzondag 23 december, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Start: ‘t Brewinc.
Elke deelnemer krijgt een spoorzoekerskaart.

 

 

Naar het agenda overzicht