Detail | Open Monumentendag 2016

Van: 07-09-2016 00:00:00

Tot: 13-09-2016 00:00:00

Iconen en Symbolen zijn het Stadsmuseum niet vreemd. Alleen al het gebouw mag gerust een icoon genoemd worden. Het Oude Postkantoor is het mooiste voorbeeld van de Amsterdamse School architectuur in de Achterhoek.

Niet alleen monumenten, erfgoed of kunst kunnen een iconische status verwerven, ook mensen. Dat je daarvoor niet eerst dood en begraven hoeft te zijn bewijst Piet Oudolf. Voor tuinliefhebbers is hij een icoon in levende lijve. Zijn tuinen zijn inmiddels wereldberoemd en hebben talloze mensen, al dan niet met groenen vingers, geïnspireerd. Zijn visie op beplanting die een tuin het hele jaar door aanzien geven vindt in talloze tuinen en parken inmiddels navolging.

Het Stadsmuseum laat in de tentoonstelling over Piet Oudolf zien hoe zijn tuinen tot stand zijn gekomen door originele ontwerpschetsen te tonen en prachtige foto’s van het eindresultaat. Zelf haalt Oudolf inspiratie uit de seizoenen, architectuur, maar ook uit kunst. Hij heeft in de loop der jaren een verrassende kunstverzameling opgebouwd waar in de tentoonstelling een greep uit te zien is. Speciaal voor Open Monumentendag zal er een lezing worden verzorgd door twee landschapsarchitecten van NL Greenlabel.

Kortom, tijdens Open Monumentedag slaat u in het Stadsmuseum twee iconen in één klap! En als u, zoals zovele anderen, geïnspireerd bent geraakt door het werk van Piet Oudolf, zijn privé tuin is tussen juni en oktober te bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 11 en 16 uur tegen een geringe vergoeding (voor actuele openingstijden en nieuws bezoek de website www.oudolf.com)

Speciaal voor deze dag zullen een aantal werken uit de collectie van de Kunstuitleen Doetinchem te zien zijn in de Graansilo te Wehl.

Tijdens Open Monumentendag - organiseren OV museum en Villa Ruimzicht een Hop on, Hop Offtour door het historische centrum van Doetinchem. Een oldtimerbus doet verschillende historische plekken aan, zoals het OV Museum, Villa Ruimzicht (vroeger een school/ seminarie), het Stadsmuseum (gevestigd in het voormalig historisch postkantoor van Doetinchem), Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (’t Brewink) en de molen. Bij iedere stop wordt er iets verteld over de plek in de bus, en krijgen bezoekers de gelegenheid de plek te bezoeken. Villa Ruimzicht verzorgt de hapjes en drankjes. De bus doet een uur over een volledige tour en stopt op vaste momenten op vaste plekken. Mensen hoppen als het ware op en af, op het tijdstip waarop zij dat willen. Op vertoon van hun plaatsbewijs hebben passagiers vrij toegang tot het Openbaar Vervoer Museum.

Foto door Hans van Horssen

monumentendagFoto door Hans van Horssen