Detail | Open Museumdag 2018

Van: 14-08-2018 00:00:00

Tot: 08-09-2018 17:00:00

Het Stadsmuseum Doetinchem ( voormalig pand van het oude postkantoor Doetinchem)

Vervlogen tijden

Janny Loojenga-Kunst-Wissink, een vrijwilligster werkzaam bij het museum vertelt over bijnamen.Zij gaat een rondleiding geven door haar eigen jeugd; hoe zij van de kleine wereld van Stokkum verlangde naar de stad. Ze vertelt over mensen met bijnamen. Bijnamen van bekende mensen, van openbare figuren, ondernemers, onderwijzers en vooral ook van de wat onaangepaste mensen uit de tijd dat iedereen in Doetinchem elkaar kende. Bijnamen zeggen veel over hoe mensen naar elkaar keken, wat ze van elkaar vonden en met hoe ze met elkaar omgingen. Janny is er om 11.00, 13.00 en 15 uur.

Het theater van het Geheugen van Merel Houwaard.

Naar aanleiding van een gedicht leert Merel het publiek met behulp van voorwerpen een gedicht te onthouden. Een interactieve workshop over herinneringen en hoe we die maken. Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

Pst-telegraaf

Stadsmuseum Doetinchem en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: Terug naar de post !

Een expositie van ansichtkaarten, postbescheiden, voorwerpen en een beeldpresentatie geven een beeld van het oude postkantoor, het pand waar nu het Stadsmuseum is gehuisvest. Eén van de meest beeldbepalende historische panden in Doetinchem. Betrokkenen uit die tijd van het postkantoor zijn uw gids op deze dag, hoe bijzonder is dat?! Benieuwd naar hoe een dag op en in het postkantoor eruit zag? Kom luisteren naar hun verhalen.

Ook voor kinderen is er iets te zien en beleven!

Ook aan de jongere generatie is gedacht tijdens deze Open Monumenten Dag. Hoe vaak maak en schrijf jij nog een ansichtkaart? Misschien nog wel nooit gedaan…. Grijp dan nu je kans en ga aan het werk. Maak voor- en schrijf aan iemand een zelfgemaakte kaart en stuur die per post op! Zeker weten dat de ontvanger er blij mee zal zijn. Zaterdag 8 september kun je dit doen bij ons in het oude Postkantoor. Kom en ga aan de slag!

Een kijkje achter de schermen

Speciaal voor Open Monumentendag gaat het depot open. De bezoeker kan een kijkje achter de schermen nemen in het hart van het museum, het depot. Dat is de schatbewaarkamer van het museum waar objecten van de vaste collectie bewaard worden. Onder begeleiding kun je tijdens Open Monumentendag een kijkje nemen in het depot.

Speciale stadswandelingen
Om 11.30 uur, 13.30 uur en om 15.30 uur zijn er speciale stadswandelingen van ongeveer een uur verzorgd door gidsen van Het Gilde. Verzamelpunt is bij de maquette in het museum.

Bij het Borghuis is muziek te horen en een speciale monumentale lunch te verkrijgen.

Locatie: Stadsmuseum Doetinchem, Burgemeester van Nispenstraat 2 te Doetinchem.
Vanaf 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.ecal.nu  en  www.stadsmuseumdoetinchem.nl.

De entree is op deze dag gratis.