Detail | Opening Achterhoekse Stillevens

Van: 12-12-2018 00:00:00

Tot: 06-01-2019 00:00:00

Reizende expositie van Achterhoekse Stillevens arriveert in Stadsmuseum Doetinchem.

Op 6 december jl. werd de reizende expositie ‘350 jaar Achterhoek, Stillevens van negen Achterhoekse gemeenten’ geopend. Wethouder Maureen Sluiter van gemeente Doetinchem tikte een ‘eitje’; een letterlijke verwijzing naar de manier waarop de stad is gevormd en de naam van het historische centrum.
Wethouder Maureen Sluiter: ‘In een van de stillevens van deze expositie is de rijke en diverse historie van Doetinchem heel mooi in beeld gebracht. Het laat de verschillende iconische elementen zien die Doetinchem maken tot de stad en gemeente die het is. Het werk vertelt het verhaal van onze stad. Daarnaast komen cultuur en onderwijs ook nog samen in de expositie.’

Opening Stillevens
Alle inwoners kunnen tot en met 6 januari 2019 genieten van het verhaal van Doetinchem. Voor basisschoolleerlingen is er een speciaal programma en ook het voortgezet onderwijs is al aangehaakt. En dat maakt het een mooie combinatie en weergave van 350 jaar Achterhoek, 350 jaar cultuur, erfgoed, historie en samenwerking. Een mooie mogelijkheid om met deze expositie in het Stadsmuseum niet alleen Doetinchem, maar ook de andere gemeenten uit onze 350 jaar bestaande regio te kunnen bekijken.

Negen Achterhoekse gemeenten in beeld.

Kunstenaar Louise te Poele - geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde - kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken gebaseerd op hun rijke historie. De opdracht werd geïnitieerd en begeleid door Cultuurmij Oost en verstrekt in het kader van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. Het leverde negen kleurrijke stillevens op.
De reizende expo toont en verbindt de negen pact-gemeenten op een verrassende manier en vestigt de aandacht op ‘350 jaar Achterhoek’. Een programma onder leiding van Jelko Arts betrekt leerlingen uit het basisonderwijs bij de bijzondere kenmerken, de typerende objecten en de unieke geschiedenis van de afzonderlijke gemeenten. De expo is voor iedereen toegankelijk. Ook zonder begeleiding nodigen de panelen uit om (individueel of met wildvreemden) te onderzoeken welk stilleven bij welke gemeente hoort.
De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.

Expositie op reis.

Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken te printen op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo. Daarmee kan iedereen het eigen ‘visuele DNA’ vergelijken met dat van andere gemeenten.De Achterhoekse Stillevens zijn te zien in het Stadsmuseum van Doetinchem. Naast de stillevens komt ook de kunstenares zelf in de spotlight te staan door middel van een presentatie van het maakproces.