Detail | Tentoonstelling 75 jaar Vrijheid in de Kunst


Van: 07-08-2020 00:00:00

Tot: 01-06-2021 00:00:00

 

DuitsTentoonstelling 75 jaar Vrijheid in de Kunst

Deze expositie maakt onderdeel uit van het grensoverschrijdende centrale deel van het Achterhoekse regioprogramma van Stichting Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid  & Vrede van de provincie Gelderland. 

De partners bij deze grensoverschrijdende tentoonstelling zijn Otto Pankok museum in Hünxe, Stadt Museum Bocholt, Kult in Vreden en andere deelnemende gemeenten (NL en D) aan het regioprogramma. 
Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, acht achterhoekse gemeenten, acht duitse gemeenten en de Euregio. Door bruiklenen van andere collecties, musea is de samenwerking groot naast de bruiklenen die van particulieren afkomstig zijn. 

De opzet 

De tentoonstelling is ingericht in vijf tijdsperiodes met elke periode een centraal thema.
Chronologisch begint de tentoonstelling met vrijheid van kunst in de oorlog. We geven antwoord op de vraag; waarom is deze kunst gemaakt? Wat is het verhaal (het doel van de kunst) erachter?
We gebruiken hiervoor verschillende uitingsvormen van kunst. Zonder oordeel in goed of fout. Zonder volledig te willen zijn. 

De bedoeling is de kijk op de diverse functies van kunst in de periode van circa 1940 tot het heden te verduidelijken. En de mogelijke betekenis ervan als kracht, troost, overleving, geld verdienen en een spiegel.  De teksten/verhalen zijn zowel in het Nederlands als in het Duits.
De bezoeker gaat naar huis met een brede kijk op verschillende functies, uitingen van kunst, kunstenaars in relatie tot het thema vrijheid. 

De kunstenaars

Elke tijdsperiode worden een aantal kunstenaars centraal gesteld die voor die betreffende periode van betekenis zijn geweest. Regionaal als ook landelijk. Zowel Nederlandse kunstenaars als ook Duitse. 
Van betreffende kunstenaars zijn werken te zien en middels een uitgebreid tentoonstellingsboekje wordt een inkijk in de biografie van elke kunstenaar gegeven. 

Alle deelnemende kunstenaars zijn Otto Pankok, Jo Spier, Cas Oorthuys, Maria Austria, Otto Andreas Schreiber, Hendrik Nicolaas Werkman, Philip Mechanicus, Armando, Corneille, Jan Kagie, Lucebert, Eugène Brands, Roelof Frankot, Jan Homan, Henk Peeters, Anton Heyboer, Eva Pankok, Karel Appel, Günther Uecker, Jan Henderikse, Ulay, Michael Wolf, Kars Tuinder, Kadir van Lohuizen, Pauline Nijenhuis, Kira Fröse en RoosArt.

Deze unieke grensoverschrijdende tentoonstelling is vanaf dinsdag 22 september 2020 tot en met 28 maart 2021 te bezoeken in het Stadsmuseum Doetinchem. 

 

Naar het agenda overzicht