Detail | Tentoonstelling Superboeren 65 jaar De Graafschap

Van: 30-08-2019 00:00:00

Tot: 02-09-2019 00:00:00

Tentoonstelling Superboeren 65 jaar De Graafschap trekt record aantal bezoekers naar het Stadsmuseum Doetinchem

Superboeren 65 jaar De Graafschap
In het kader van het 65- jarig bestaan van de voetbalclub De Graafschap heeft het Stadsmuseum een tentoonstelling gemaakt over de historie van de voetbalclub. ‘De Graafschap is voor de identiteit van de stad Doetinchem en de achterhoek van groot belang geweest, aldus Esther Ruesen, directeur van het museum.

Met deze historische tentoonstelling maakt het Stadsmuseum de verbinding tussen cultuur (historie) en sport. De tentoonstelling was opgebouwd rondom vier thema’s; Helden, Vreugde, Verdriet en DNA. In samenwerking met de Graafschap en met behulp van vele bruiklenen van particulieren is deze tentoonstelling mede tot stand gekomen.

Record aantal bezoekers
Met meer dan 3000 bezoekers is deze tentoonstelling tot nu toe de best bezochte tentoonstelling voor het Stadsmuseum vanaf 2011. Het moment dat het museum van de Grutstraat naar de Burgemeester van Nispenstraat verhuisde. De tentoonstelling in 2016 van de band Normaal kon rekenen op 2800 bezoekers en de tentoonstelling van Piet Oudolf (Hummelo) in 2015 werd bezocht door 2500 bezoekers. Voor de directeur gaat het niet alleen om de bezoekersaantallen.   ‘De maatschappelijke waarde ervan is niet terug te vertalen naar aantallen’, aldus Ruesen. Met deze tentoonstelling heeft het Stadsmuseum geprobeerd zich te presenteren aan een nog breder publiek. ‘Ook spannend, want voetbal beleef je in een stadion tijdens een wedstrijd. Om die speciale beleving te vertalen naar een tentoonstelling én dan nog in een museum, was een uitdaging en ook een gok’, aldus Ruesen. ‘Gezien de positieve reacties van de bezoekers zijn we erin geslaagd om die Graafschap beleving te vertalen in een expositie’, vervolgt Ruesen.  De tentoonstelling is tot stand gekomen met bijdragen van diverse organisaties en bedrijven die hun medewerking hebben verleend en vele handen hebben meegeholpen hem te bouwen.

Gang Superboeren

Vervolg
Een aantal instanties heeft reeds belangstelling getoond in de tentoonstelling. “Wij onderzoeken momenteel of delen ervan mobiel te maken zijn zodat een deel van de tentoonstelling zou kunnen reizen. Het zou natuurlijk mooi zijn als je met deze tentoonstelling in andere gemeenten ook weer een verbinding kunt maken met wellicht wel plaatselijke voetbalclubs”, aldus Ruesen.

Volgende expositie
Vanaf dinsdag 24 september is in het Stadsmuseum een nieuwe expositie te zien rondom het thema ‘Zij/Hij in Gelderland’. Over roldoorbrekende en traditionele patronen in Gelderland. In samenwerking met zeven andere musea uit Gelderland maakt elk deelnemende museum een eigen expositie rondom dit thema. Het Stadsmuseum heeft hiervoor zes kunstenaars uit de regio aangetrokken die op eigen wijze uitdrukking gaan geven aan dit thema. Deze expositie is te zien tot en met zondag 5 januari 2020.