Detail | Uitbreiding van het museum door start Kunstuitleen


Van: 19-10-2012 16:00:00

Tot: 19-11-2012 13:00:00

 

Op vrijdag 19 oktober vindt de opening plaats van de Kunstuitleen Stadsmuseum. Dit betekent een mooie uitbreiding van het nu al prachtige Stadsmuseum Doetinchem. Liefhebbers van kunst kunnen vanaf dan kunstwerken lenen uit een grote en gevarieerde collectie kunstwerken van regionale kunstenaars. Ook de opening van de nieuwe museumwinkel is een aanvulling op het museum.
 
De collectie van de kunstuitleen bestaat uit ruim 300 werken. Voor een groot deel zijn de kunstwerken afkomstig uit de collectie van de gemeente Doetinchem. Dit is gedeeltelijk een schenking aan met Stadsmuseum en gedeeltelijk zijn de werken in bruikleen. Hierbij zitten bijvoorbeeld schilderijen van Jos Klaver en Jan Homan. Daarnaast zijn er veel werken van hedendaagse regionale kunstenaars opgenomen in de collectie, bijvoorbeeld Astrid Polman, Rido Jansen, Judith Rigter en Wim van der Meij. Kortom er is voor ieder wat wils.
 
Berna Bonekamp, kunstenaar en eerder werkzaam bij de vroegere kunstuitleen in ’t Gevang, heeft met veel passie een groot deel van de opzet van de nieuwe kunstuitleen voor haar rekening genomen. Berna Bonekamp: “Er zit meer werk in dan je denkt, maar met een prachtig resultaat; er kan weer kunst worden geleend.” De kunstuitleen wordt net als het museum bemand door enthousiaste vrijwilligers. De kunstuitleen zoekt nog extra vrijwilligers om het tot nu toe gevormde team te vullen.
 
Naast de kunstuitleen wordt er ook een mooie museumwinkel geopend, passend bij het Stadsmuseum en de kunstuitleen. Er zullen kaarten, boeken over kunst en geschiedenis, cadeaus, designartikelen en kunst worden verkocht. Ook hier ligt de nadruk op regionale kunstenaars. Een origineel en uniek artikel is hier snel gevonden. De vrijwilligers van het museum moesten even wennen aan de bijbehorende nieuwe kassa, maar hebben inmiddels, na goed oefenen, de techniek onder de knie. De museumwinkel is een stap in de richting van verdere professionalisering van het museum.
 
Het meubilair voor de winkel en de kunstuitleen is gemaakt door leerlingen van het Opleidingsbedrijf Doetinchem. Zij hebben, onder leiding van Gerry Oonk, zelf een ontwerp gemaakt dat ze tevens zelf hebben uitgevoerd. Het museum waardeert zeer dat er met zoveel aandacht een aanvulling op hun inrichting is gemaakt voor de winkel en kunstuitleen.

 

Naar het agenda overzicht