Detail | VERGANKELIJKHEID ALS EXLIBRIS THEMA

Tot: 11-01-2015 17:00:00

Ex LibrisEx Libris

Wat is een exlibris?

Een exlibris (ook wel boekmerk genoemd) is een etiket, exclusief ontworpen voor een boekenbezitter en bedoeld om voorin zijn/haar boeken te plakken. Daarmee wordt aangegeven wie de eigenaar van de boeken is. ‘Ex libris’ (‘ex bibliotheca’) betekent dan ook ‘uit de boeken van…’ (‘uit de bibliotheek van…’). Het ontstaan van het exlibris valt min of meer samen met de uitvinding van de boekdrukkunst. Er zijn al exlibris bekend van kunstenaars als Lucas Cranach en Albrecht Dürer die in de eerste helft van de 16de eeuw actief waren. Maar ook anno 2003 houden zich nog steeds talloze kunstenaars over de hele wereld met het exlibris bezig. In de loop der eeuwen zijn honderdduizenden exlibris gemaakt. In de geschiedenis van dit kunstzinnige kleinood weerspiegelt zich de ontwikkeling van de grafische kunst en de boekkunst. Het heeft bovendien tal van andere interessante aspecten die het tot een boeiend verzamelobject maken.

ExlibrisruildagTegelijk met deze expositie wordt, op zaterdag 14 december van 10 tot 16 uur, in een van de zalen van het Doetinchemse Stadsmuseum een exlibrisruildag gehouden, die voor iedereen vrij toegankelijk is. Zowel de expositie als de ruildag worden georganiseerd onder auspiciën van de vereniging Exlibriswereld.

Voor nadere informatie kan men terecht bij Henk Weltje, tel. 0314-378927, h.weltje@chello.nl .