Detail | Joop Overkleeft kunstenaar in de spotlight

Van: 30-06-2017 00:00:00

Tot: 01-09-2017 00:00:00

Joop Overkleeft kunstenaar in de spotlight

In de maanden juli en augustus is schilder en graficus Joop Overkleeft kunstenaar in de spotlight bij de Kunstuitleen Doetinchem. Joop Overkleeft leeft van het water. Het is zijn inspiratiebron en zijn muze. Deze fascinatie voor water begon al op jonge leeftijd. Hij woonde met zijn ouders in Den Haag, maar elke week fietste hij naar de Rotterdamse haven. Schepen, de beweging van het water, de schittering van het licht op de golfjes, het ritme van de donkere rimpels : hij kon er uren in doorbrengen.

Joop Overkleeft heeft een paar jaar geleden zijn werk als planoloog/ manager vaarwel gezegd. Hij schildert, maakt houtsneden, foto's en doet regelmatig mee aan exposities. De laatste jaren richt hij zich op het maken van Japanse houtsneden met traditionele materialen en werkwijze. Maar de inspiratiebron is gebleven en het gaat daarbij om de kracht van de beperking: balanceren op de grens tussen concreet en abstract. Zelf zegt Overkleeft over zijn werk:

“Bij het maken van de beelden gaat het mij vooral om de affiniteit met de natuur en cultuurverschijnselen. Het leren zien is daarbij van groot belang. Welke vormen ontstaan er door water; hoe verlopen de boeggolven als water en scheepswand elkaar raken; welke vormen nemen de trekvogels aan als zij in groten getale over je heen scheren; wat kom je tegen bij het volgen van de loop van een rivier. De Gelderse rivieren zijn daarbij een belangrijke inspiratie bron. In mijn werk heb ik een voorkeur voor ordening en platte vlakken. Het is het zoeken naar een zuiver/ harmonisch beeld, waarin enerzijds ordening en anderzijds confrontatie naast elkaar kunnen plaatsvinden. Door toepassing van sterke vereenvoudiging van de gehanteerde figuren ontstaat er een monumentaal beeld”.

De Kunstuitleen Stadsmuseum aan de Burgemeester van Nispenstraat 2 is geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Ook tijdens de openingsuren van het Stadsmuseum, gevestigd in hetzelfde gebouw en open van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur, kan men een kijkje nemen in de Kunstuitleen.

joop overkleeft