Detail | Kunst à la carte

Van: 27-10-2017 18:00:00

Tot: 27-10-2017 21:00:00

Kunst à la carte

Met als thema “Gelderse Smaken” organiseert het Stadsmuseum Doetinchem in samenwerking met het Bijzonder Restaurant Het Borghuis een lezing met proeverij / maaltijd.

Kunsthistorica Maria Driessen zal vertellen over voedsel en de rol van eten in kunsthistorisch perspectief.
Tijdens de lezing zal het Borghuis gerechtjes serveren ter illustratie van haar verhaal.

Dit alles zal plaatsvinden op vrijdag 27 oktober in de Postkamer van het Oude Postkantoor.
De inloop is vanaf 18.00 uur, aanvang 18.30 uur. Rond 21.00 uur wordt de avond afgesloten.
De prijs per persoon bedraagt  € 29,50  Dit is inclusief lezing en twee consumpties.

(Telefonisch) reserveren bij Het Borghuis is noodzakelijk. Ook bij het Stadsmuseum is opgave mogelijk. Indien u vegetarisch wenst te dineren kunt u dit melden. Er is plaats voor 48 personen.

Telefoon Borghuis: 0314-366 168 Telefoon Stadsmuseum: 0314-335 557

Een hongerige maag heeft geen oren, aldus een citaat van Jean de la Fontaine (1621-1695). Eten en drinken zijn een dagelijkse behoefte. De laatste decennia zijn eetgewoontes sterk veranderd door de komst van nieuwe bewoners, buitenlandse reizen en toegenomen welvaart. Tientallen nationaliteiten zijn in Nederland met restaurants vertegenwoordigd. In winkels en op markten worden alle mogelijke ingrediënten aangeboden om exotische gerechten te kunnen bereiden. De globalisering is binnengedrongen in het degelijke bastion van de Nederlandse keuken.

Hoe was die keuken in vroegere tijden? Wat aten en dronken de mensen? Waren er grote verschillen tussen boeren en burgers wat betreft eten? Gelukkig zijn eet- en drinkgewoonten al eeuwenlang een onderdeel van de verbeelding op schilderijen en prenten. Daardoor kunnen wij ver in de tijd terugblikken.

Schilderijen, miniaturen en prenten gaan het verhaal illustreren over de eetgewoonten van de middeleeuwen tot in de moderne tijd. Indachtig de uitspraak van Jean de la Fontaine zullen er tijdens de lezing gerechten geserveerd worden door het Borghuis.

erfgoedcentrum en provincie