Detail | Zij/Hij in Gelderland

Van: 17-10-2019 00:00:00

Tot: 05-01-2020 00:00:00

Zeven kunstenaars exposeren in het Stadsmuseum Doetinchem rondom het thema Zij/Hij in Gelderland.

Na de eerste, succesvolle, samenwerking van kleine musea in Gelderland (2017; Gelderse Smaken), presenteert deze groep samenwerkende musea zich opnieuw. Nu met het thema ‘Zij/Hij in Gelderland‘. Met exposities, lezingen, workshops en performances is er veel te zien en doen voor jong en oud. Zo ook in het stadsmuseum Doetinchem.

HIJ/ZIJ Gelderland - 2

Het thema Zij/Hij in Gelderland
Gelijke kansen voor vrouwen en mannen staan in het centrum van de belangstelling en roldoorbrekende patronen worden onder de loep genomen. Het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2019 (oktober) is ook Zij/Hij. De kleine musea sluiten hierop aan en laten ieder op hun eigen wijze, verhalen en  verschillende rollen van mannen en vrouwen zien. De traditionele rolverdeling kent interessante uitzonderingen en is aan verandering onderhevig. De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. Hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? ‘Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden’, aldus directeur Esther Ruesen.

Zeven kunstenaars spreken zich uit
Rosemin Hendriks, Djovrie Krüs en Tanja Rapati, Jacqueline Overberg, Petra de Vries, Annie van Gemert en Sylvia Evers spreken zich uit middels hun werk over het thema. De werken samen zorgen voor een interessante expositie die de bezoeker tot nadenken stemt over zijn eigen gedachten rondom het thema Zij/Hij.

De expositie Zij/Hij in Gelderland in het Stadsmuseum is nog te zien tot en met 5 januari 2020.