In het Stadsmuseum en bij de Kunstuitleen is voor kinderen van alles te beleven. Op het gebied van educatie zijn er verschillende activiteiten, zoals jaarlijks een eduactieve tentoonsteling voor de groepen 5/6 en 7/8 van de basisscholen en workshops.  Kijk voor het aanbod hieronder.

Educatie


Educatie voor primair onderwijs

 

Ontdek de geschiedenis van de stad

Rondleiding
Wil je meer weten over de geschiedenis van Doetinchem dan moet je toch echt naar het Stadsmuseum Doetinchem. Samen met de rondleider van het museum ga je op zoek naar leuke en interessante dingen die er te zien zijn over de geschiedenis van de stad Doetinchem. Een schoen die aan een haak hangt, een reuze maquette, een oud schoolklasje, een oude collectebus, kanonskogels en zo nog veel meer.

 

Tijd: 1 uur
Prijs: € 2,- per kind. (max 25 kinderen onder begeleiding van leerkrachten/ouders)

 

Speurtocht
Sinds kort is er een speurtocht beschikbaar, die kinderen tijdens hun bezoek door het museum laten speuren. De tocht leidt kinderen langs alle interessante plekken en objecten in het museum. Kinderen kunnen kiezen tussen een fotospeurtocht of een speurtocht met vragen en opdrachten.
Vraag bij aankomst in het museum bij de balie naar de gratis speurtocht. Veel speurplezier!

 

Filosoferen

Filosoferen met kinderen over kunst of erfgoed.

Filosoferen is een prachtige manier om kinderen nieuwsgierig te maken naar kunst en erfgoed. In de kunstuitleen, in het Stadsmuseum, bij kunst op straat of in de klas, filosoferen over kunsten of erfgoed kan overal. Met filosoferen worden kinderen uitgedaagd om na te denken over vragen die een beeldend kunstwerk oproept. Het is bijzonder om te zien hoe gemakkelijk en ‘vanzelf’ kinderen echt inhoudelijk met elkaar in gesprek gaan en nadenken over kunst/erfgoed.
In het project Filosoferen met kunst en/of erfgoed maken leerlingen op verrassende wijze kennis met de collectie van de kunstuitleen en het stadsmuseum. Ze leren na te denken over levensvragen aan de hand van kunst en erfgoed. Filosoferen levert een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen.
Kinderen worden uitgedaagd om hun vrije denken te ontwikkelen. Daarnaast heeft het project ook een gunstige invloed op andere leeraspecten, zoals het omgaan met taal en de verbetering van sociale vaardigheden en de groepscohesie.
Ontwikkeld i.s.m met Edu-art.logo Edu-art


Tijd: 1 uur
Prijs: 2,50 per kind (max. 20 kinderen)

 

Kijken naar Kunst (vanaf groep 4)
Op ontdekkingsreis
In deze leuke workshop gaan we kijken naar een aantal kunstwerken. Groot en klein, geschilderd of getekend of misschien wel een foto. De kunstwerken zijn verschillend qua afbeelding en techniek.
Wat zie jij? Na een korte observatieperiode gaan de kinderen, onder begeleiding, vertellen wat ze zien. Door wat de kinderen van elkaar horen ontstaat er een steeds completer ‘beeld'. Hierdoor ontstaat er een verhaal en krijgt het schilderij, de prent of de tekening betekenis voor de kinderen.


Tijd : 1 uur
Prijs: € 2,50 - per kind (max. 25 kinderen)

Zelf een kunstwerk maken (vanaf groep 6)
Grafiek
Hoogdruk, diepdruk, een aardappelstempel of een monotype. Wat is het, hoe doe je dat en hoe ziet het eruit? We kunnen in het Stadsmuseum een workshop Grafiek verzorgen.
We vertellen wat Grafiek als kunstvorm inhoudt. Wat is het verschil tussen een lino, ets en een litho en laten dat zien met een voorbeeld. Vervolgens ga je zelf aan de slag. Het resultaat wordt prachtig. Je maakt je eigen kunstwerkje, een monodruk of een meerkleurendruk, het kan allemaal. De gemaakte afdruk en het werkplaatje mag je meenemen.

Tijd : 1 uur
Prijs: € 3,50 per kind ( max. 20 kinderen) inclusief materiaal


Tekenen/illustratie maken

Jullie maken kort kennis met de kunst die in het museum hangt. Daarna gaan jullie zelf aan de slag. De museumkunstdocent heeft een kunstwerk voor jullie uitgezocht. Maar deze mogen jullie nog niet zien. De docent gaat heel gedetailleerd vertellen welke afbeelding hij/zij ziet. Door goed te luisteren weet je hoe het kunstwerk eruit ziet. Hoe ziet het kunstwerk eruit? Jullie gaan tekenen wat de docent vertelt. Ziet jou tekening er hetzelfde uit als het kunstwerk?

We zetten alle tekeningen naast elkaar en even later laten we het kunstwerk waar over gesproken is.
Klopt het wat er vertelt is en wat je gehoord hebt?

Tijd: 1 uur
Prijs : € 3, 50 per kind (max. 25 kinderen) inclusief materiaal

Zoek het kunstwerk (vanaf groep 3)
Zoek een kunstwerk! Een kind uit de groep krijgt de opdracht een kunstwerk uit te zoeken waar een bijzonder detail op te vinden is en waarvan hij of zij vindt dat het mogelijk moeilijk te vinden is voor de andere kinderen uit de groep. Wanneer het kind een detail gevonden heeft omschrijft het detail aan de andere kinderen uit de groep.

De groep gaat dan op zoek naar het kunstwerk. Is het kunstwerk gevonden dan gaan we met alle kinderen het kunstwerk bespreken.

Tijd : 1 uur
Prijs : € 2,50 per kind