Het Stadsmuseum is gehuisvest in 'Het oude Postkantoor' van Doetinchem. Dit is een van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse Schoolarchitectuur in de Gelderse Achterhoek. Een prachtig gebouw met opvallende accenten.

 

Gebouw


Rijksmonument

 

Het Stadsmuseum Doetinchem is vanaf juni 2011 gevestigd in het rijksmonument ‘Het oude Postkantoor’ van Doetinchem. Dit gebouw is een van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse Schoolarchitectuur in de Gelderse Achterhoek. Het gebouw werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Joseph Crouwel. Het gebouw is opgetrokken in Brabantse klinkersteen. Op de hoek is een opvallend accent aangebracht door de bouw van een toren met het trappenhuis. Het pand is voorzien van vele fraaie details. In het oog springende details zijn de twee monumentale gebeeldhouwde wapenstenen aan weerszijden van de ingang met de Hollandse leeuw. Deze zijn vervaardigd door de beeldhouwer Willem Brouwer.

 

 

CIMG0309

 

Verpauperd


In 1975 werd het postkantoor buiten bedrijf gesteld. Een aantal jaren heeft het prachtige gebouw dienst gedaan als onderkomen voor de Gemeentelijke Sociale Dienst. Na vertrek van de dienst heeft het gebouw leeggestaan en is sindsdien verpauperd. In 2009 heeft de Gemeente Doetinchem het plan ontwikkeld voor ‘Nieuw gebruik’.


Nieuw gebruik – Oud gebouw

 

De zorg voor monumenten staat steeds vaker op de politieke agenda. Bij herbestemming is er aandacht voor behoud, maar ook voor ontwikkeling en een nieuwe vorm. Monumenten krijgen, ongeacht hun leeftijd een nieuw leven, een nieuwe betekenis en kunnen daarmee een verbetering voor hun omgeving betekenen. De huisvesting van het Stadsmuseum Doetinchem en bijzonder restaurant Het Borghuis is een prachtig voorbeeld van een geslaagde herbestemming.

 

Verhuisd

 

Het Stadsmuseum Doetinchem is in de loop der jaren verschillende keren verhuisd.

 

De achtereenvolgende locaties zijn:

  • Kasteel De Kelder
  • Het Gevang in de Nieuwstad – de voormalige gevangenis uit 1760
  • Grutstraat nr. 27 – de voormalige kapsalon van kapper Poll
  • Van Nispenstraat 2 – het voormalige Postkantoor