Het Stadsmuseum Doetinchem telt maar liefst 70 vrijwilligers. Zonder deze actieve en gemotiveerde vrijwilligers is de exploitatie van het museum niet mogelijk. Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het museum zoals de entree, de museumwinkel en zij verzorgen de rondleidingen.

Een bijzonder en gevarieerd team

Een aantal van onze vrijwilligers omschrijft een greep uit hun werkzaamheden en deelt bijzondere ervaringen.

Hielke de Boer

“Al vijf jaar houd ik samen met drie andere vrijwilligers het digitaal archief bij. Gemiddeld zo’n vier uur per week ben ik hiermee bezig. Ik ben blij onderdeel van de groep te zijn!”

Ton Nieuwenhuis

“Iedere tentoonstelling is weer anders en dat maakt het werk steeds opnieuw bijzonder en interessant. Ik draai eens in de veertien dagen een middagdienst als suppoost in het museum.“

Wim Scheerder

“In het museum ben ik verteller aan de hand van de maquettes. Als echte Doetinchemmer ben ik zelfs geboren in de maquette! Ik heb het bombardement op Doetinchem meegemaakt. Sindsdien heb ik een niet aflatende behoefte aan uitbreiding van mijn kennis omtrent WOII.”

Hans de Hartog

“Naast groepen begeleiden ben ik klusjesman voor het Stadsmuseum. Mijn favoriete expositie? Klaartje en Kees!”

Anneke Kuipers

“Al 15 jaar ben ik vrijwilliger bij het Stadsmuseum en daar richt ik tentoonstellingen in.
Ik ben altijd weer trots als we een mooie tentoonstelling hebben gemaakt en daarom ook heel blij dat ik als vrijwilliger ben gevraagd.”

Bert Kwist

“Er komen nog bijna wekelijks voorwerpen binnen, bijvoorbeeld omdat iemand zijn zolder opruimt. Ik fotografeer en registreer objecten die binnenkomen. De favoriete exposities waar ik aan meewerk zijn die van het examenwerk van drie middelbare scholen uit Doetinchem.”

Margret van Gessel

“Binding met historie is niet mijn grootste drijfveer geweest. Wel mijn interesse in kunst, omgaan met mensen en als individu deel uitmaken van een team en samen er iets van maken!”

Rinus Kloet

“Ik besteed ongeveer vier dagdelen per maand aan het vrijwilligerswerk. Eén van mijn werkzaamheden is het up-to-date houden van Adlib, een collectie management programma, en de website.”

Ans van Ling

“Sinds 2010 ben ik vrijwilliger. Ik ontvang bezoekers en maak ze wegwijs in het museum. Sinds een paar maanden help ik met inrichten van tentoonstellingen. Ook al ben ik geen echte Doetinchemmer, zo voel ik mij sinds 1980 wel!”

Jan Terbeek

“Waar ik trots op ben? In een kast naast de maquette staan negentien mooie albums met zo’n 1200 foto’s uit de zestiger jaren. Samen met een mede-vrijwilliger hebben we de plaats van opname terug weten te vinden en kunnen beschrijven. Vrijwilliger zijn, daar heb ik tot op de dag van vandaag geen minuut spijt van gehad.”

Rick Kapelle

“Onlangs heb ik de canon van Doetinchem afgerond. Geschiedenis was mijn favoriete vak op de basisschool. Op 21 maart 1945 is ons huis in Doetinchem gebombardeerd. We verhuisden tijdelijk naar mijn grootouders in Nijmegen. In 1950 is het weer opgebouwd en kwam ik weer terug. De belangstelling voor geschiedenis is altijd gebleven.”

Joke Katier

“Ik besteed ongeveer twaalf uur per maand aan het vrijwilligerswerk. Ik ben vooral geïnteresseerd in de educatieve tentoonstellingen. Daarom vind ik het ook erg leuk om suppoost te zijn.”

Leida van Aken

“Naast vrijwilliger ben ik beheerder van het depot. Al sinds 1992 ben ik vrijwilliger. De verhuizing naar het Oude Postkantoor zal me altijd bij blijven.”

Elly Sedee

“Mijn favoriete expositie: ‘Een kijkje achter de gordijnen’, waarbij kunstwerken die normaliter bij Doetinchemmers thuis hangen, tijdelijk te zien zijn in het museum. Ik ben zelf geen echte Doetinchemmer, maar heb een grote interesse voor de geschiedenis van steden.”

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om ons team te versterken.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.