Ontdek de

Historische objecten

Voorwerpen met een verhaal

Historische objecten

Het Stadsmuseum verzamelt, beheert, behoudt en presenteert niet alleen kunst, maar ook diverse historische objecten. Deze objecten vertellen veel over belangrijke perioden in de (ontstaans)geschiedenis van Doetinchem. Het is erfgoed: voorwerpen met verhalen die we de moeite waard vinden om over te dragen aan toekomstige generaties. We verzamelen en beheren dit erfgoed volgens museale richtlijnen, met een collectiebeleidsplan als basis. Ontdek hier enkele voorwerpen uit onze vaste collectie.

De collectie is zorgvuldig samengesteld uit schenkingen, legaten en bruiklenen. We willen hiermee het verhaal van Doetinchem blijven vertellen, nu en aan generaties na ons. Zodat we weten waar we vandaan komen en begrijpen waarom het nu is zoals het is.

Bekijk een selectie van objecten op CollectieGelderland.

1683

Schoen, gemaakt van leer

Schoen, gemaakt van leer, van dakdekker Limp, medewerker van de Fa. Klein uit Emmerich. De Fa. Klein uit Emmerich kreeg in 1683 de opdracht de kerktoren van de Catharinakerk te repareren. Daartoe klom de knecht Hendrik Limp de toren op met zijn dakdekkersladder, terwijl vader Klein met zijn zoon in de toren aan de slag ging.

De ladder was opgehangen aan een daarvoor bestemde haak. Deze haak echter ging los, dus gleed Hendrik ondersteboven omlaag. Tot zijn geluk bleef zijn voet steken aan een lager gelegen haak. Dankzij zijn geschreeuw kwamen vader en zoon Klein hem te hulp en overleefde Hendrik.

9e eeuw

Slagzwaard, een Vikingzwaard

Tijdens baggerwerkzaamheden in de Oude IJssel net na de 2e Wereldoorlog is een Vikingzwaard gevonden. Beide zijden van de Rijn vanaf de huidige Maasvlakte via Dorestad tot Xanten waren door de Vikingen bezet. Aan het eind van de 9e eeuw zijn er bij Deventer en ten oosten van Zutphen veldslagen geleverd. Met een slagzwaard zoals dit bevochten de Vikingen hun overwinningen in Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) en bij Zutphen.

Tijdens het verblijf in de bodem zijn de klingen vaak geheel gecorrodeerd en geven weinig informatie over de oorspronkelijke vorm. Het damast(patroon) in de kling van dit zwaard is ook geheel verdwenen. Het gevest is nog goed intact. De pareerstang en knop hebben een gele kleur. Deskundigen hebben het zwaard gedetermineerd als zijnde “Vikingzwaard” type H uit de 9e of 10e eeuw.

1810

Koker van ordonnans Stoltenborg

In 1810 werd Lodewijk Napoleon als koning afgezet door zijn broer keizer Napoleon Bonaparte en werd ons land ingelijfd bij Frankrijk. De keizer voerde ook hier dienstplicht in en zodoende namen 15.000 soldaten uit ons land, die ‘conscrits’ werden genoemd, deel aan de veldtocht naar Rusland. Onder deze soldaten bevonden zich ongeveer zeventig Doetinchemse jongens. Ordonnans Stoltenborg was zo’n Doetinchemse soldaat. Zij trokken in het voorjaar van 1812 onder generaal Tilly met de Grande Armée naar Rusland.

Van Stoltenborg is de ordonnanskoker bewaard gebleven. In zo’n koker werden berichten en bevelen van de ene legerafdeling naar de andere overgebracht.